Završila serija predavanja na temu "Novi vijek" u sklopu izložbe Arheološkog muzeja Istre "Istra, lav i orao"
Predavanje u Svetim Srcima
Izložba "Istra, lav i orao" u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca donosi posjetiteljima prikaz razdoblja od 14. do 18. stoljeća. Istra je u to vrijeme bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije, a iz tog razdoblja možete poslušati glazbu, pogledati kako su se stanovnici tog razdoblja odijevali, igrali, hranili, te upoznati druge vidove svakodnevog života stanovnika istarskog poluotoka. Čime su se ljudi bavili, koje gospodarske grane su bile razvijene, što ih je interesiralo, ... odgovore na ta, i brojna druga pitanja, dobit ćete na ovoj izložbi.

Upravo su na temu Novog vijeka organizirana predavanja koja su se u istom prostoru održavala od 22. listopada do 12. studenog. Svakog četvrtka predavanja su okupila brojne stručnjake, studente te znatiželjnike očarane tim razdobljem.
Sudjelovanje na predavanjima je za sudionike bilo besplatno te su tom prigodom mogli i besplatno pogledati izložbu nakon poslušanih predavanja.

Na predavnjima u četvrtak, 12. studenog obrađene su brojne teme. Prvo izlaganje dr. sc. Marijana Bradanovića, izvanrednog profesora Filozofskog fakulteta u Rijeci bilo je na temu "Između krilatog lava i dvoglavog orla". On je govorio o specifičnosti graditeljstva mletačke i habsburške Istre. Uslijedilo je predavanje dr. sc. Višnje Bralić koja je konzervator-restaurator savjetnik pri Hrvatskom restauratorskom zavodu. Ona je govorila o slikarskoj baštini Istre te o državnovjerskim kultovima i samopromociji naručitelja u crkvenom i javnom prostoru. Mateja Jerman, profesorica pri Konzervatorskom odjelu u Rijeci, publici je predstavila temu "Između lava i orla", Zlatarske priče istarskih sakralnih riznica. Iza 12 sati predavanje je održao dr. sc. Ivan Matejčić, izvanredni profesor pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a njegova tema imala je naziv "Pulski poliptih". Nakon ovog, uslijedilo je predavanje Danijela Cikovića, asistenta pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a temu koju je predstavio imala je naziv "Srebrna pala iz Eufrazijeve bazilike u kontekstu venecijanske umjetnosti".
Mr. sc. Milena Joksimović iz Pule predstavila je temu "Apostolska vizitacija Augustina Valiera Pulskoj biskupiji", a dr. sc. Luka Bekić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra temu "Novovjekovne lule i boce iz podmorja Istre". Zadnja današnja tema bila je predavačice Ive Jazbec Tomaić, asistentice i vanjske suradnice pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a predstavljena tema je "Venecijanske svile ranog novog vijeka sačuvane na području Istre".

Ova izložba definitivno je doprinos općem znanju, razvoju svijesti i percepcije stanovnika Istre no i svim posjetiteljima Istre ili onima koji su fascinirani razdobljem novog vijeka. Glazba, graditeljstvo, gospodarski razvoj, svakodnevni život stanovnika s našeg područja dočarani su na vrlo realistični način te za vrijeme boravka na izložbi jednostavno postanete dio prošlih vremena. "Istra, lav i orao" je veliki doprinos vrijednom kulturnom nasljeđu koje trebamo njegovati jer objedinjuje vrlo važna razdoblja koja su na istarskom tlu ostavila neizbrisiv trag.