Svečano otvorenje izložbe "Istra, lav i orao" - novog projekta Arheološkog muzeja Istre
Što se to krije iza naslova - "Istra, lav i orao", mogli su danas saznati i šetači Pulom koje su sreli Jasna i Simon, djelatnici Arheološkog muzeja Istre. Oni su danas oživjeli likove iz Novog vijeka istarskog poluotoka te pozvali građane i goste grada da dođu na svečano otvorenje izložbe u Svetim srcima u četvrtak, 2. srpnja 2015. godine.

Projekt “Istra, lav i orao” zamišljen je kao izložba na tri jezika (hrvatski, engleski i talijanski) i bit će predstavljena publici u Muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta Srca", jednom od najljepših galerijskih prostora u Hrvatskoj. Ovaj je prostor poznat po brojnim uspješnim i nagrađivanim izložbama kao što je "Pula – rađanje grada", "Ki sit ki lačan", "Numen", "Hrvatski apoksiomen", "Histri u Istri", "XYZT" i brojne druge izložbe.
Izložba će biti napravljena na znanstveno-popularni način, uz rekonstrukcije i moderna tehnološka pomagala kao što su 3D rekonstrukcije, hologramske projekcije, multimedijalni vodič, a u sljedećih nekoliko mjeseci bit će realizirana i elektronska radna bilježnica, koncerti renesansne i barokne glazbe, radionice te druge aktivnosti koje će animirati i okupljati publiku željnu dođivljaja iz razdoblja od 14. do 18. stoljeća na našim prostorima. Izložba će također biti prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, a pratit će je i znanstvena publikacija na tri jezika te sažetiji katalozi na četiri jezika.
Svečano otvorenje izložbe najavljeno je za četvrtak, 2. srpnja 2015. godine u 20 sati.
Izložba će biti otorena od 2. srpnja do 15. studenog 2015. godine.
Izložbom "Istra, lav i orao", Arheološki muzej Istre po prvi put prikazuje raznovrsne materijalne tragove s cjelokupnog područja Istre od 14. do 18. stoljeća. To je razdoblje kad je istarski poluotok bio podijeljen između Mletačke Republike i Kuće Austrije. U to vrijeme, kada se diljem europskog kontinenta zbivaju velike promjene, posebice u tehnologiji, znanosti i umjetnosti, Istra prolazi kroz teške trenutke. Osim političke podvojenosti, prate je kužne epidemije, ratna pustošenja, elementarne nepogode i velika depopulacija. No, unatoč svemu, život u njoj opstaje i na svoj način prati tokove novoga razdoblja.
Potpuno inovativnim postavom, priča započinje prikazom svojevrsnih kulturoloških tekovina: oznakama na mletačko-austrijskoj granici- državnim „kunfinima“, kao i heraldičkim obilježjima knezova, providura, plemića i crkvenih dostojanstvenika.
U opremanju sakralnih zdanja, među ostalim inventarom, značajno mjesto pripadalo je skulpturi, kao i zidnim slikama (freskama) s raznim prikazima biblijskog sadržaja.
Pored toga, Crkva je prožimala sve značajne događaje u životu pojedinca, obitelji i društva općenito. Vjerski obredi pratili su važna zbivanja (rođenje, sklapanje braka, blagdane i sl.) pa i kraj ovozemaljskog života. To je vrijeme kada se ustaljuje običaj da se uz pokojnika prilažu manji nabožni predmeti: krunice, medaljice, križići i privjesci - relikvijari.
Sve zanimljivije je i graditeljsko nasljeđe koje je na svoj način pratilo onovremene stilske smjerove. Po prvi puta će u jednoj izložbi biti rekonstruiran dom plemićke obitelji s odgovarajućim inventarom. Onovremena odjeća, nakit, ali i igre, oblici zabave i dokolice (npr. uživanje duhana) upotpunit će sliku svakodnevice.
Nadalje, u zasebnoj cjelini, na sugestivan način bit će prikazane najznačajnije gospodarske djelatnosti. Korištenje kamena, šuma, rudnog bogatstva, i sl., kao i prisutnost onih manje poznatih: uzgoj riže uz rijeku Rašu ili, skupljanje soli, ali i vrlo poznati izlov tune u pulskoj luci.
Pažljivo odabrana građa, u jasno osmišljenom i nadasve kreativnom postavu zasigurno će pobuditi znatiželju posjetitelja svih uzrasta i različitih zanimanja.

Dizajner izložbe je Noel Mirković. Autorski tim čine Ondina Krnjak i Tatjana Bradara.

Pratite stvaranje izložbe te aktivnosti izložbe od otvorenja nadalje na:
FaceBook adresi: https://www.facebook.com/pages/Istra-lav-i-rao/1449805778647534?fref=ts
Web stranici: www.istralaviorao.com