Predavanja na temu "Istra u novom vijeku" održat će se u Svetim Srcima
U sklopu izložbe "Istra, lav i orao", koja je do 15. studenog postavljena u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, poslušajte znanstveno-popularna predavanja.

Do 15. studenog 2015. godine, posjetitelji muzejsko-galerijskog prostora Sveta Srca u Puli mogu posjetiti izložbu "Istra, lav i orao" te osjetiti dašak vremena od 14. do 18. stoljeća, kad je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije, snažnih vladara koji su ostavili neizbrisiv trag na ovdašnji život.
Upravo u sklopu spomenute izložbe, mjesec listopad i studeni donose brojna znanstveno-popularna predavanja na temu "Istra u novom vijeku" koja će se održati svaki četvrtak u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca na adresi De Villeov uspon 8 u Puli.
Važnost i različitost tema za istarsko podneblje može se iščitati iz naziva tema pojedinih predavanja koje su istaknute u nastavku, u programu planiranih predavanja.
Zanimljive teme predstavit će predavači iz cijele Hrvatske, a održat će se već sljedećeg četvrtka, 22. listopada, s početkom u 10 sati. Nakon svakog predavanja predviđena su pitanja i diskusija na obrađenu temu.

Sudjelovanje na predavanjima je besplatno za sve posjetitelje, a ujedno je moguće besplatno pogledati i samu izložbu nakon poslušanih predavanja.

Za dolaske većih grupa na predavanja (škole, institucije, ustanove, poduzeća, ...), kontaktirajte Arheološki muzej Istre kako bi osigurali dovoljno sjedećih mjesta.

Velika količina materijalne građe na području Istre iz razdoblja od 15. stoljeća do kraja 18. stoljeća utjecala je da se 2010. godine unutar Arheološkog odjela osnuje Novovjekovna zbirka. Arheološki muzej Istre postao je prvi među arheološkim muzejima u Hrvatskoj čiju sastavnicu čini Novovjekovna zbirka. U realizaciji izložbe u Puli sudjelovali su i muzeji diljem Istre: iz Rovinja, Poreča, Umaga, Labina, Buzeta i Pazina. Osim arheološke materijalne građe u realizaciji izložbe korištena je i građa drugih srodnih znanosti te se nastojalo približiti publici što realniji život Novoga vijeka na istarskom području.
Potpuno inovativnim postavom, priča započinje prikazom svojevrsnih kulturoloških tekovina: oznakama na mletačko-austrijskoj granici - državnim "kunfinima", kao i heraldičkim obilježjima knezova, providura, plemića i crkvenih dostojanstvenika. U opremanju sakralnih zdanja, među ostalim inventarom, značajno mjesto pripadalo je skulpturi, kao i zidnim slikama (freskama) s raznim prikazima biblijskog sadržaja.
Pored toga, Crkva je prožimala sve značajne događaje u životu pojedinca, obitelji i društva općenito. Vjerski obredi pratili su važna zbivanja (rođenje, sklapanje braka, blagdane i sl.) pa i kraj ovozemaljskog života. Po prvi puta je u jednoj izložbi rekonstruiran dom plemićke obitelji s odgovarajućim inventarom. Onovremena odjeća, nakit, ali i igre, oblici zabave i dokolice (npr. uživanje duhana) upotpunili su sliku svakodnevice.
U zasebnoj cjelini, prikazane su najznačajnije gospodarske djelatnosti. Korištenje kamena, šuma, rudnog bogatstva, i sl., kao i prisutnost onih manje poznatih: uzgoj riže u dolini Raše ili, skupljanje soli, ali i vrlo poznati izlov tune u pulskoj luci. Pažljivo odabrana građa, u jasno osmišljenom i nadasve kreativnom postavu zasigurno pobuđuje znatiželju posjetitelja svih uzrasta i različitih zanimanja.

Autorice izložbe su Ondina Krnjak i Tatjana Bradara.