Izložbu "Istra, lav i orao" posjećuju brojne osnovne škole istarskog poluotoka
U pulskom muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta Srca", u sklopu Zavičajne nastave, brojne su osnovne škole s istarskog područja posjetile izložbu koja je otvorena do 31. siječnja 2016. godine.

Izložba "Istra, lav i orao" koja je otvorena do 31. siječnja 2016. godine u muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta Srca" u Puli donosi posjetiteljima dašak vremena od 14. do 18. stoljeća, kad je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije, snažnih vladara koji su ostavili neizbrisiv trag na ovdašnji život.
Brojne su osnovne škole s istarskog područja koje su iskoristile mogućnost posjeta izložbi te tako oplemenile održavanje predmeta Zavičajne nastave s praktički opipljivim materijalima koja djeci doslovno mogu dočarati nekadašnji život na istarskom poluotoku u vrijeme Novog vijeka.
Djeca uz, vodstvo nastavnika i predstavnika Arheološkog muzeja Istre, upoznaju kako se nekada živjelo, radilo, čime su se ljudi bavili u slobodno vrijeme, upoznaju karakterističnosti arhitekture, ljepotu tadašnje glazbe te uče o ostalim zanimljivostima Novog vijeka na istarskom poluotoku.
Na današnji dan, izložbu "Istra, lav i orao" posjetila su djeca Osnovne škole "Dr. Mate Demarin" iz Medulina. Profesorica Vesna Borzić i djeca iz VIIb razreda razgledali su cjelokupnu izložbu uz vodstvo Katarine Zenzerović, više dokumentaristice iz Arheološkog muzeja Istre. Dio učenika iste škole posjetit će izložbu i tijekom siječnja.
Današnji posjet jedan je u nizu od brojnih posjeta osnovnih škola pulskog područja, ali i šire. Sve je veći interes osnovnih škola da u sklopu Zavičajne nastave, dođu i posjete ovu izuzetnu izložbu koja omogućava da posjetitelji na poseban način dožive i upoznaju prošlost istarskog poluotoka.

Posebna atrakcija s izložbe je po prvi puta rekonstruirani dom plemićke obitelji s odgovarajućim inventarom. Onovremena odjeća, nakit, ali i igre, oblici zabave i dokolice upotpunit su sliku svakodnevice tadašnjih stanovnika Istre. U zasebnoj cjelini, prikazane su najznačajnije gospodarske djelatnosti. Korištenje kamena, šuma, rudnog bogatstva, i sl., kao i prisutnost onih manje poznatih: uzgoj riže uz rijeku Rašu ili, skupljanje soli, ali i vrlo poznati izlov tune u pulskoj luci.
Navedene tematske cjeline, ali i puno više, donosi ova jedinstvena izložba. Pažljivo odabrana građa, u jasno osmišljenom i nadasve kreativnom postavu zasigurno pobuđuje znatiželju posjetitelja svih uzrasta i različitih zanimanja.
Autorice izložbe su Ondina Krnjak i Tatjana Bradara.

Cijena ulaznice za izložbu iznosi 20 kuna za odrasle, a 10 kuna za djecu.
Radno vrijeme muzejsko-galerijskog prostora je od 9 do 21 sat.