Izložba "Istra, lav i orao" otvorena za posjetitelje Muzejsko-galerijskog prostora "Sveta srca" u Puli
Pogledajte izložbu "Istra, lav i orao" u Muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta srca" u Puli od 2. srpnja do 15. studenog 2015. godine

Pula, 3.7.2015. - Sinoć su s početkom u 20 sati svečano otvorena vrata nove izložbe Arheološkog muzeja Istre - izložbe pod nazivom "Istra, lav i orao".
Projekt “Istra, lav i orao” zamišljen je kao izložba na tri jezika (hrvatski, engleski i talijanski) i otvorena je za publiku u Muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta Srca", jednom od najljepših galerijskih prostora u Hrvatskoj. Ovaj je prostor poznat po brojnim uspješnim i nagrađivanim izložbama kao što je "Pula – rađanje grada", "Ki sit ki lačan", "Numen", "Hrvatski apoksiomen", "Histri u Istri", "XYZT" i brojnim drugim izložbama.
Na početku svečanog programa, nastupile su glazbenice Nataša Dragun i Samanta Stell na flautama. Izvele su tri djela, Frottole Andree Antico da Montona ili u hrvatskom prijevodu Andrije Motovunjanina. Autor glazbenih djela rođen je 1504. godine i upravo je to bila prigodna glazbena uvertira za predstavljanje izložbe koja donosi duh istarskog poluotoka u razdoblju od 14. do 18. stoljeća. Kostime glazbenica pripremila je Marina Štembergar.
Nakon uvodnog dijela svečanosti, o samoj izložbi govorio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo koji se zahvalio svim suradnicima za realizaciju izložbe te posebno pokroviteljima, sponzorima i medijskim partnerima.
Autorice izložbe, Ondine Krnjak i Tatjane Bradara, pobliže su opisale građu i temu te kako je nastala ideja o prezentiranju iste. Izložba je napravljena na znanstveno-popularni način, uz rekonstrukcije i moderna tehnološka pomagala kao što su 3D rekonstrukcije, hologramske projekcije, multimedijalni vodič, a u sljedećih nekoliko mjeseci bit će realizirana i elektronska radna bilježnica za škole, koncerti renesansne i barokne glazbe, radionice te druge aktivnosti koje će animirati i okupljati publiku željnu doživljaja iz razdoblja od 14. do 18. stoljeća na našim prostorima. Izložba će također biti prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, a pratit će je i znanstvena publikacija na tri jezika te sažetiji katalozi na četiri jezika. Dizajner izložbe je Noel Mirković.
Uslijedio je nastup članova Društva prijatelja Giostre iz Poreča koji već godinama intenzivno promoviraju kulturnu baštinu Poreča. Nastupili su s dva plesa pod nazivom Passatempo i Casa rossa. Podatke o glazbi i koreografiji pronašli su u notnim zapisima iz 18. stoljeća koji se čuvaju u Zavičajnom muzeju Poreštine u okviru kojega djeluju.
Nakon plesa Giostranata, okupljenoj publici obratili su se Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu pri Istarskoj županiji, a zamjenica pulskog gradonačelnka Elena Puh Belci proglasila je izložbu i službeno otvorenom.
Uz note Novog vijeka, okupljeni skup nastavio se družiti na plato iznad Svetih srca.

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i TZ Pule
Sponzori: Arenaturist, Uniline, Hotel Amfiteatar, Izdavačka kuća Forum
Medijski pokrovitelji: Radio PUla, TV Nova, TV Istra, Radio Maestral, Radio Istra, Regional Express, istarski.hr, Glas Istre, La Voce